Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stationstunnel wordt een fraai kunstwerk

In samenwerking met Kunstenaarscollectief Treepack onderging de stationsdoorgang een opvallende metamorfose. 

Wat ooit een grijze, saaie doorgang was, is nu veranderd in een waar kunstwerk, met de hoofdletter K. Geïnspireerd door befaamde inwoners en ereburgers zoals Paul Delvaux en Will Tura heeft het project tot doel de gang op te frissen en aantrekkelijker te maken voor reizigers. Maar liefst 150 vierkante meter biedt de eerste kennismaking met de stad Veurne. De trappenhal in de stationstunnel lijkt nu op een surreële scène waar de tijd lijkt stil te staan. Het werk is een eigenzinnige interpretatie van het Belgisch surrealisme, met duidelijke verwijzingen naar de stad en haar ereburgers.

Het kunstwerk werden ontworpen in opdracht van stad Veurne door kunstenaarscollectief Treepack. Ze werkten samen met Belgische artiest Sam Billen.

Het eerste deel van het ontwerp toont een saxofonist, sterk geassocieerd met Willem Vermandere, en een schilderij van een skelet, een knipoog naar de beroemde werken van Paul Delvaux. Op de achtergrond prijkt het marktplein van Veurne met het stadhuis, belfort en kerk.

In het tweede deel zien we Helena. Helena houdt een gesigneerde platenhoes vast van Will Tura. De man die de klok terugdraait, verwijst naar het nummer ‘Als hij de tijd kon terugdraaien’ van Will Tura en benadrukt nogmaals de relativiteit van tijd zoals in de schilderijen van Delvaux. In de achtergrond staat de Sint-Niklaastoren.

~ Jonas Bel - Schepen van Cultuur

13/05/2024