Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Strengere voorwaarden voor hoogbouw in stadscentrum

Bouwhoogten en gabarieten werden vroeger bepaald door een stedenbouwkundige verordening (nr. 1) van 2005 op basis van een lijnenplan per straat, waardoor langs de kleine ring elk gebouw een kroonlijsthoogte van 9 m en 3 à 4 bouwlagen mag hebben.

De gemeenteraad keurde op 8 juli twee nieuwe verordeningen goed waardoor dit lijnenplan op de schop gaat en nieuwbouw, herbouw, uitbreiding of verbouwing steeds in harmonie zal moeten zijn met de kenmerken van het straatbeeld. Dit heeft tot gevolg dat twee gebouwen niet zomaar meer kunnen gesloopt worden en vervangen worden door een nieuwbouwappartement in de straat.

Daarenboven zullen de gevels van de panden, die op een bijzondere inventarislijst voorkomen, niet meer mogen gesloopt worden. De gekozen gevels zijn essentieel voor de identiteit en de beeldkwaliteit van de (binnen)stad. 

De stad selecteerde ook vijf strategische locaties, waar de ontwikkeling zal gebaseerd moeten worden op basis van een volledig inrichtingsstudie. In deze locaties zal bijzondere aandacht moeten gaan naar de woonkwaliteit, de groen-blauwe inkleding, de open ruimte, de doorwaadbaarheid voor het publiek en de inzet van deelmobiliteit.

~ Pascal Sticker - Schepen van Ruimtelijke Ordening

08/07/2024